Red Line Växellådsolja

RED LINE VÄXELLÅDSOLJA

Växellådor, både manuella och automatiska, samt slutväxlar är smörjoljeområden som sällan eller aldrig får något underhåll. Tyvärr är serviceintervaller i princip helt borttagna från tillverkarna utom när det gäller taxiapplikation.

Generellt gäller att alla oljor åldras/slits, det tillkommer avnötningsprodukter och kondensvatten till oljan, samtidigt som många oljor även tappar sina viskositetsegenskaper. Detta leder till oönskat slitage, högre bränsleförbrukning och sämre växlingsfunktion.

Red Line Oil tillhandahåller oljor för alla typer av transmissioner. Alla produkterna är fullsyntetiska och bygger på samma idé; att ge bästa möjliga skydd och funktionalitet för ett långt och tryggt bilägande.

Red Lines oljor ger ofta en märkbar förbättring av växlingskvaliteten under alla driftsförutsättningar


MTL, MT-85 & MT-90

Många tillverkare av växellådor har historiskt rekommenderat användning av ATF- eller motoroljor till manuella växellådor. Det är ingen optimal rekommendation, därför har Red Line utvecklat MTL, MT-85 & MT-90.

När det gäller manuella synkroniserade växellådor använder man sig av två kvalitetsbegrepp, det ena är smörjkvalitet och det andra är växlingskvalitet. Båda är väl tillfredsställda med MTL, MT-85 & MT-90 som ger ett mycket gott skydd samtidigt som växellådan blir mycket lättväxlad. Var noga med vilken olja du väljer till växellådan eftersom valet av olja ofta är hela skillnaden mellan en väl- och dåligt fungerande växellåda.

Lathund
MTL, 70W80 – går till bl a SAAB, Volvo (ej M46 Race ATF), Ford, många BMW, de flesta Toyota samt Suzuki
MT-85, 75W85 – rekommenderas till bl a nyare Nissan och Alfa-Romeo
MT-90, 75W90 – går till alla VAG, Opel & Mitsubishi (ej Carisma MTL)

Red Line MTL, Art.nr. 30010, MT-85, Art.nr. 30250 & MT-90, Art.nr. 30020

 • Möjliggör snabba upp- och nedväxlingar utan missljud.
 • Mycket temperaturstabil för bästa växlingsegenskaper och skydd under alla temperatur- och driftsförhållanden.
 • Ger bästa möjliga skydd för växeldrev och lager.
 • Sänker temperaturen i växellådan under drift.
 • Ger snabb smörjning och förlänger växellådans livslängd.
 • Kan användas med förlängda bytesintervaller.
 • Ökar verkningsgraden med 1–5% för bättre bränsleekonomi och minskat slitage.

75W85 – 80W140

Red Line utvecklar och tillverkar oljor för separatsmorda slutväxlar samt växellådor där hypoid- eller GL-5 kvaliteter rekommenderas. Gemensamt för dessa är att de ger ett mycket högt skydd för samtliga transmissoner under alla driftsformer.

Oljornas höga kvalitet sänker temperaturen i växlarna som följd av minskad friktion. Detta leder till bättre livs längd och lägre bränsleförbrukning. Se separat rekommendationsguide för exakt oljeval.

LightWeight 75W80, Art.nr. 30060

75W90 Gear Oil, Art.nr. 30030
Används till alla separatsmorda slutväxlar i person bilar och lätta lastbilar. Undantag BMW M3, M5, Z3M samt Z8, dessa skall ha 80W140.

75W90NS, Art.nr. 30040 & 75W140NS, Art.nr. 30080
Rekommenderas till manuella växellådor som utvecklats för att fungera med en API GL-5 kvalitet.

80W140, Art.nr. 30050
Använd till separatsmorda slutväxlar som utsätts för höga belastningar t ex i lastbilar eller i lätta lastbilar som belastas hårt.


75W90NS & 75W140NS

75W90NS, Art.nr. 30040 & 75W140NS, Art.nr. 30080
Rekommenderas till manuella växellådor som utvecklats för att fungera med en API GL-5 kvalitet.


ATF-OLJOR

Red Lines syntetiska ATF-oljor är utvecklade för bättre växlingsegenskaper under kalla väderförhållanden, men också för användning vid höga temperaturer utan att beläggningar skapas på ventiler och lameller som kan leda till växellådshaverier.

I jämförelse med mineralbaserade, semi-syntetiska och andra helsyntetiska ATF-oljor, har Red Line-oljorna bättre termisk stabilitet i kombination med lägre flyktighet och lägre viskositet. Den balanserade friktionskaraktäristiken ger mjuka och konsekventa växlingsegenskaper även under förlängda serviceintervaller.

Race ATF, Art.nr. 30140
Type F ATF

Synthetic ATF, Art.nr. 30090
Dexron II E, Mercon och Mercedes-Benz godkänd olja.

D4 ATF, Art.nr. 30150
Dexron III & IV, Mercon & Mercon V, Toyota T-IV, Honda Z-1, Nissan Matic-J, API GL-4 70W80, VAG: G 052 162-A1, -A2, -A6,
G 052 990(A2), G 055 005 A2, G 052 025 (-A2), G 055 025, G 060 162 A2

High-Temp ATF, Art.nr. 30100
Dexron III samt GL- 4 godkänd olja avsedd för högre driftstemperaturer och belastningar.

C+ ATF, Art.nr. 30160
Chrysler Mopar 7176, ATF +, ATF +2, ATF +3, ATF +4 MS 7176.

D6 ATF, Art.nr. 30190
Dexron VI, Mercon & Mercon SP, Toyota WS, Mercedes Benz NAG-2 samt API GL-4 70W / 75W


SHOCKPROOF OLJA

ShockProof® Gear Oil för användning i konventionella och racing applikationer där höga eller mycket höga laster förekommer.
ShockProof innehåller en mycket unik lösning som bildar en extremt stark och ”fjädrande” oljefilm på kuggarna. Oljan förhindrar på så sätt uppkomsten av kuggbrott samtidigt som lägre viskositeter kan användas. Den extrema förmågan att skydda transmissionen kombineras med mycket goda egenskaper för bra växlingskvalitet. Detta gäller såväl konventionella växellådor, s k dogbox-lådor som separtsmorda växellådor i motorcyklar och växelhus i marinapplikation samt kedjetransmission i snöskotrar.

Finns som SuperLight (Art.nr. 30110), LightWeight (Art.nr. 30120) och HeavyWeight (Art.nr. 30130).

Fördelar med ShockProof™ Gear Oil:

 • Lägsta möjliga friktionskoefficient
 • Sänker driftstemperaturen avsevärt
 • Ger mycket tjockare oljefilm på kuggarna
 • Extremt hög vidhäftningsförmåga
 • Förhindrar metall-metall kontakt
 • Minskar missljud i transmissionen

ChainCase Oil

Red Line ChainCase Oil, Art.nr. 30171

Red Line ChainCase Oil är speciellt utformad för att ge maximalt skydd och maximala prestanda i snöskotertransmissioner.
Red Line ChainCase Oil är fullsyntetisk och bygger på polyolester som basolja. Polyolester har de högsta tekniska smörjegenskaperna och gör det möjligt att bygga en helt unik kedjehusolja. Oljan har en mycket stabil viskostitet över ett brett temperaturområde, och oljan ger samtidigt en oljefilm som är starkare än motsvarande mineral- samt syntetoljeprodukter med annan basolja.

Kedjehusoljan har en mycket hög vidhäftningsförmåga på metall vilket förhindrar vatten att komma i kontakt med metallen och förhindrar helt uppkomst av korrosion. Den höga vidhäftningsförmågan i kombination med en riktigt stark oljefilm minskar slitaget samtidigt som verkningsgraden förbättras.

Oljans mycket höga stabilitet förhindrar uppkomsten av slaggprodukter vilket är ett vanligt problem med mineraloljor. Mindre mängd slaggprodukter förhindrar slitage på drev, kedja och tätningar.

 • Mycket hög vidhäftningsförmåga på metall
 • Ger en stark oljefilm
 • Förhindrar uppkomst av korrosion
 • Förbättrar verkningsgraden
 • Ger minskat slitage på drev, kedja och tätningar
 • Flyter ner till -65C

Alla dessa egenskaper tillsammans ger en helt unik kedjehusolja som fungerar även vid förlängda serviceintervaller.


V-TWIN PRIMARY CASE OIL

V-TWIN PRIMARY CASE OIL, Art.nr. 30200
V-Twin Primary Case Oil är en speciellt anpassad olja, främst för V-Twin motorcykelmotorer med våtkoppling. Passar alla HD fr.o.m. 1984 års mod inkl. Evolution, TwinCam och liknande motorer.

Till skillnad från flertalet syntetiska oljor är denna olja friktionsbalanserad för bättre kraftöverföring vilket ger mindre effektförlust och smidigare kopplingsfunktion med minimalt slirande.

V-Twin Primary Case Oil

 • Möjliggör snabba upp- och nerväxlingar
 • Ökar verkningsgraden med 1 – 5 %
 • Minskar slitage på kedja & drev
 • Kopplingen jobbar smidigare
 • Mycket temperaturstabil

V-TWIN TRANSMISSION OIL

V-TWIN TRANSMISSION OIL, Art.nr. 30210
Denna olja är framtagen för separatsmorda motorcykelväxellådor med hög belastning t.ex. alla HD transmissioner inkl. Evolution, TwinCam och 6vxl Cruise Drive.

Oljan bildar en extremt stark och fjädrande oljefilm på kuggarna vilket förhindrar ökat slitage samt kuggbrott. Den utomordentliga förmågan att skydda transmissionen kombineras med mycket goda egenskaper för bra växlingskvalitet.

V-Twin Transmission Oil

 • Lägsta möjliga friktionskoefficient
 • Extremt hög vidhäftningsförmåga
 • Ger mycket tjock oljefilm på kuggar och drev
 • Sänker driftstemperaturen avsevärt
 • Minskar missljud i transmissionen

80W MC GEAR OIL MED SHOCKPROOF

80W MC GEAR OIL MED SHOCKPROOF, Art.nr. 30180
Olja för separatsmorda motorcykelväxellådor, t ex. Sportster V-Twin transmissioner samt tvåtakts motorcrossväxellådor, gokart och CRF transmissioner.

80W MotorCycle Gear Oil med ShockProof bildar en mycket stark oljefilm som skyddar drev och kuggar samtidigt som temperaturutvecklingen minskas. Oljan ger goda växlingsegenskaper samt en konsekvent våtkopplingsfunktion med minimalt slirande.

80W MotorCycle Ger Oil med ShockProof

 • Sänker driftstemperaturen
 • Mycket hög vidhäftningsförmåga
 • Mycket tjock oljefilm på kuggarna
 • Minskar missljud i transmissionen

Källa: http://www.redlineoil.se